$txt['colorize_color'] = 'Color';$txt['HPlocation'] = 'Project Honey Pot (all regions)'; // MOD Quick PM $txt['quick_pm'] = 'Quick PM'; $txt['change_quick_pm'] = 'Change to Quick PM'; $txt['change_quick_reply'] = 'Change to Quick Reply'; $txt['send_message'] = 'Send message'; $txt['quick_pm_desc'] = 'With Quick-PM you can write a personal message when viewing a topic without loading a new page. You can still use bulletin board code and smileys as you would in a normal personal message.'; $txt['display_quick_pm'] = 'Enable Quick PM (requires enable Quick Reply)'; // MOD Auto Merge Double Post $txt['permissionname_doublePost'] = 'Allow to do Double Post'; $txt['permissionhelp_doublePost'] = 'By Enabling this will allow them to double post.'; $txt['AutoMergePost_div'] = 'Add text when merging the post'; $txt['AutoMergePost_div_sub'] = 'You can use BBC and $date variable'; $txt['AutoMergePost_time'] = 'Time after which it will allow the bump the topic'; $txt['AutoMergePost_time_sub'] = 'Time 0 to disable the MOD and 9999 for never allow bump'; // Aeva Media extra strings $txt['aeva_gallery'] = isset($txt['aeva_gallery']) ? $txt['aeva_gallery'] : 'Media'; $txt['aeva_home'] = 'Home'; $txt['aeva_unseen'] = 'Unseen'; $txt['aeva_profile_sum'] = 'Summary'; $txt['aeva_view_items'] = 'View items'; $txt['aeva_view_coms'] = 'View comments'; $txt['aeva_view_votes'] = 'View votes'; $txt['aeva_gotolink'] = 'Details'; $txt['aeva_zoom'] = 'Zoom'; $txt['permissiongroup_aeva'] = 'Aeva Media'; $txt['permissiongroup_simple_aeva'] = 'Aeva Media'; $txt['permissionname_aeva_access'] = 'Access Gallery'; $txt['permissionname_aeva_moderate'] = 'Moderate Gallery'; $txt['permissionname_aeva_manage'] = 'Administrate Gallery'; $txt['permissionname_aeva_access_unseen'] = 'Access unseen area'; $txt['permissionname_aeva_search'] = 'Search in Gallery'; $txt['permissionname_aeva_add_user_album'] = 'Add Albums'; $txt['permissionname_aeva_add_playlists'] = 'Add User Playlists'; $txt['permissionname_aeva_auto_approve_albums'] = 'Auto-approve Albums'; $txt['permissionname_aeva_moderate_own_albums'] = 'Moderate own Albums'; $txt['permissionname_aeva_viewprofile'] = 'View anyone\'s Gallery profile'; $txt['cannot_aeva_viewprofile'] = 'You cannot view Gallery profiles'; // End Aeva Media strings $txt['display_facebook_like'] = 'Display Facebook Like icon?'; $txt['display_facebook_like_desc'] = 'Enabling this will Display the Facebook Like Icon within posts.'; $txt['display_facebook_like_all'] = 'Display Facebook Like icon in all posts?'; $txt['display_facebook_like_all_desc'] = 'Enabling this will Display the Facebook Like Icon within all posts. Note Display Facebook Like Icon has to be enabled'; Bạn có muốn trở thành Kiến trúc sư cộng đồng nữ
Ashui.com/Forum ashui
14/11/2019, 09:30  
27033 bài viết trong 10587 chủ đề bởi 205210 thành viên
Xem các bài viết mới trên diễn đàn.
Xin chào ! Bạn là khách. Vui lòng đăng nhập hoặc đăng ký.

Đăng nhập với tên truy cập, mật khẩu và thời gian tự động thoát
VNArchitects.com
Chủ đề quan tâm: Để đăng kư thành viên, xin vui ḷng liên hệ: admin@ashui.com
 
   Trang chủ   Lịch sự kiện Thành viên Tìm kiếm Trợ giúp Đăng nhập Đăng ký  
Trang: [1]   Chuyển xuống
  In ấn  
Tác giả Chủ đề: Bạn có muốn trở thành Kiến trúc sư cộng đồng nữ  (Đọc 5188 lần)
0 thành viên và 1 khách đang xem chủ đề này.
snow91dhxd
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 3


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #8 vào: 23/02/2011, 14:00 »

Cảm ơn chị đă gửi mail cho em, hi vọng đựoc hợp tác cùng mọi người trong thời gian sớm nhất. Em sẽ cố gắng làm việc một cách có trách nhiệm và hiệu quả.
Địa chỉ IP đã được lưu lại
BidonVille
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 10


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #7 vào: 23/02/2011, 05:19 »

Chào bạn Nhung,
Tôi vừa gửi thư trực tiếp đến địa chỉ mail cá nhân mà bạn cung cấp.
Hi vọng bạn đă có thể liên lạc với các bạn trẻ nhóm t́nh nguyện làm việc với cộng đồng. Như bạn thấy, bài đăng đă gần 2 năm và hiện nay đă có 1 số bạn trẻ tham gia hoạt động. Tôi hi vọng bạn và nhiều bạn trẻ khác cũng sẽ tham gia trong thời gian tới; đặc biệt là các bạn sinh viên.
Chúc bạn thành công và học hỏi được nhiều điều lư thú trong cuộc sống và trong chuyên môn.
Địa chỉ IP đã được lưu lại
snow91dhxd
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 3


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #6 vào: 21/02/2011, 13:28 »

Chào các anh chị. Em là sinh viên năm 2 khoa kiến trúc - ĐHXD. em mong muốn được tham gia vào nhóm kts cộng đồng, hoàn toàn v́ mục đích học hỏi kinh nghiệm và góp sức ḿnh vào những công việc có ích. em hiện đang học ở Hà Nội nhưng có thể tham gia hoạt động này ở tp Vinh vào dip hè, Tết. Anh chị có thể liên hệ với em khi cần người phục vụ cho cv liên quan đến hoạt động. email: tuyetnhung290691@yahoo.com.
Địa chỉ IP đã được lưu lại
muadong99
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 3


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #5 vào: 22/06/2009, 10:55 »

 Grin Grin Grin
Xin lỗi, tôi nhầm. Tôi tửơng rằng ai muốn tham gia  ở mức độ nào cũng được chớ! Tôi không cống hiến nhiều được nên thôi vậy.
Địa chỉ IP đã được lưu lại
BidonVille
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 10


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #4 vào: 18/06/2009, 14:38 »

Chào bạn,

Chân thành cảm ơn bạn đă chia sẻ thông tin.
Nếu bạn đang sống và làm việc tại TP.HCM, tôi xin giới thiệu bạn một địa chỉ e-mail của chị Lệ Thủy, đang làm điều phối nhiều chương tŕnh làm việc với cộng đồng trên quy mô quốc gia (nhiều TP khác nhau).
chauthuy2007@gmail.com

hoặc bạn có thể e-mail trực tiếp đến tôi: minhly21302@yahoo.com

Tôi cũng sẽ cố gắn nói với chị Lệ Thủy tham gia đăng kí vào forum này và trả lời trực tiếp tại đây để có nhiều bạn khác cũng có thể mong muốn t́nh nguyện tham gia giống như bạn vậy.

Tôi xin giới thiệu với bạn một số thông tin trên mạng về KTS cộng đồng để bạn tham khảo:
-nếu bạn có thể đọc tiếng Anh: www.achr.net; bạn t́m đến chuyên mục Young Professional
-Trang web tiếng Việt (do tôi dịch và giới thiệu, có ít thông tin hơn)

Hoặc là bạn có thể đọc bài viết mà tôi đă đăng trong FORUM này, tại chuyên mục :
- Đà Nẵng /Nhà tránh băo
- Nghệ An/ xóa chung cư tập thể

Hi vọng sau khi bạn có thêm thông tin về cách làm của các KTS hỗ trợ các cộng đồng nghèo tại nhiều quốc gia khác nhau, bạn có thể có những sáng kiến thích hợp trong hoàn cảnh cụ thể của chính bạn. Hoặc sau khi trao đổi với chị Lệ Thủyn bạn có thể tham gia các chương tŕnh hiện nay, nhưng cũng xin "bật mí" với bạn 2 điều: trước hết đây là công việc t́nh nguyện (nghĩa là chuyện kinh phí sẽ rất khiêm tốn); thứ hai bạn sẽ có thể phải /được đi du lịch để học tập hoặc hỗ trợ các cộng đồng nghèo của nhiều TP khác trong nước và nước ngoài....
Chúc bạn thành công


Địa chỉ IP đã được lưu lại
muadong99
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 3


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #3 vào: 18/06/2009, 09:46 »

Chào anh(chị), tôi đă tốt nghiệp ngành quy hoạch và đi làm. Ngành nghề: Kiến trúc, quy hoạch. Công ty: Tư nhân. Điạ chỉ: TP HCM.

Tôi muốn tham gia hoạt động này v́ tôi xuất thân là một ngướ nghèo, tôi mong muốn làm những điều cụ thể nhằm caỉ thiện môi trường sống cuả ngướ nghèo. Tất nhiên là ngoài giờ hành chính.
Địa chỉ IP đã được lưu lại
BidonVille
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 10


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #2 vào: 15/06/2009, 14:56 »

 Grin Grin Grin Grin Grin
Chân thành cảm ơn sự quan tâm của bạn , trước tiên.
Hoan hô tinh thần "sẵn sàng" tham gia các hoạt động v́ người nghèo.

Có lẽ bắt đầu bằng các bước như thế này nhé:
- Bạn hăy giới thiệu tóm tắt về bản thân ḿnh, để chúng ta cùng làm quen và chúng tôi sẽ cùng thảo luận kỹ hơn với bạn chúng ta nên bắt đầu từ đâu và như thế nào? Chẳng hạn: bạn đang làm ǵ? công ty tư nhân hay nhà nước? Bạn là sinh viên th́ đang học năm thứ mấy? trường nào? thành phố, nơi bạn đang ở hiện nay?
- Bạn đă có các kinh nghiệm nào hay bất kỳ sự tham gia các hoạt động xă hội, hoạt động t́nh nguyện giúp các hộ nghèo/cộng đồng nghèo?
- Một vài suy nghĩ sâu hơn bạn có thể chia sẻ: V́ sao bạn có ư định tham gia hoạt động này? Bạn mong muốn làm ǵ ?

Vậy nhé, chờ tin bạn.
Chúc thành công
Địa chỉ IP đã được lưu lại
muadong99
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 3


Xem hồ sơ E-mail
« Trả lời #1 vào: 15/06/2009, 11:24 »

Toi muon tham gia nhung khong biet bat dau nhu the nao?
Địa chỉ IP đã được lưu lại
BidonVille
Ashui-I


Gián tuyến Gián tuyến

Bài: 10


Xem hồ sơ E-mail
« vào: 14/03/2009, 05:34 »

Xin lỗi admin, vẫn là tôi người đang đi t́m các kiến trúc sư mong muốn làm việc với các cộng đồng nghèo.
Tôi t́m đến các kiến nữ v́ cũng dễ hiểu thôi, để làm việc với các cộng đồng nghèo cần có vốn kiến thức xă hội, làm việc bằng trái tim (tất nhiên trên đó là cả cái đầu) !
Đáng tiếc, sau khi dạo một ṿng thư mục kiến nữ này, tôi cảm nhận đây là sân chơi dành cho các bạn kiến…khác phái. Có quá ít các bạn kiến nữ tham gia vào đây.
Tôi một topic mới này để chia sẻ với các bạn một tấm gương kiến trúc sư nữ đă cống hiến cuộc đời cho các cộng đồng nghèo và người đă góp phần làm thay đổi chính sách hỗ trợ nhà ở cho người nghèo của Bộ Nhà Ở Thái Lan. Và chính cô cũng đă đóng góp rất nhiều công sức cho các chương tŕnh hỗ trợ cộng đồng nghèo ở Việt Nam gần 20 năm qua.
Bạn có thể tham khảo thêm các hoạt động về hỗ trợ nhà ở người nghèo và cộng đồng nghèo xin vào đây : www.achr.net.vn hoac http://achr.vn.free.fr

Xin lỗi bằng tiếng Anh


Source: http://www.bangkokpost.com/leisure/leisurescoop/11498/a-walk-down-memory-lane
A WALK DOWN MEMORY LANE
Somsook Boonyabancha looks back on her life and work to make housing rights for poor urbanites a reality
By: NAPAMON ROONGWITOO and YINGYONG UN-ANONGRAK
Published: 12/02/2009 at 12:00 AM
Newspaper section: Outlook
After 30 years of working on housing rights for the urban poor, Somsook Boonyabancha is retiring from her top job as chief of the Community Organisations Development Institute. But her energy and belief in her cause is still as strong as ever.
 
 
''I consider myself as part of the change generation,'' said Somsook, her eyes sparkling with pride and enthusiasm as she looks back on her inspiration to serve the disadvantaged.
Being a university student during the 1973 student uprising, the mushrooming of democratic spirit has endowed her and many others to her shared generation with a strong social conscience and belief in community service.
Her spirit shaped by the political optimism of the time, Somsook became determined _ ever since she was an architect student at Chulalongkorn University _ to give back to society rather than think about wealth and personal success.
''Everything is all inter-related. Be it society, politics, the economy or people. There can't be one without the other. I'm so lucky to be in this generation because it has taught me to think beside myself and has instilled in me the sense of social responsibility.''
Driven by social concerns since her schooling days, Somsook's heavy involvement with extracurricular activities delayed her graduation from the Faculty of Architecture by one year.
She never regretted it, though.
''It wasn't such a bad thing that I did not graduate the same year as my classmates. If anything, I am glad I was given another year to work on my thesis. What first appears to be a failure is sometimes a great opportunity in disguise that can correct things you have done wrong,'' Somsook explained.
An A+ was given to her thesis, proving her right. ''I might not have gotten that A+ had I not taken an additional year,'' she said with a grin.
After graduation Somsook kick-started her cause in community service at the National Housing Authority (NHA). That was when her lifelong interaction with the urban poor communities began. ''As an architect, I simply thought back then that I had to come up with new designs and make people accept them. Eventually, I realised that that was not how things worked.''
While working with the urban poor Somsook soon realised that their living conditions had to be top-priority. And that the participation of these less fortunate urban dwellers throughout the entire housing and designing process was essential in forming bonds with the community, which ultimately weighed on the success of the project's implementation. The process should therefore be bottom-up, not top-down, she stresses.
''In order to solve the slum problem, the first thing we need to do is address the relationship between the occupants and the architecture. Putting form ahead of function is not a realistic method. You can't impose standardised solutions on something as dynamic and complex as a community.''
Her unconventional outlook did not fit well with the traditional bureaucratic system. Packed with passion and enthusiasm, Somsook looked for a scholarship to study housing and urbanisation in Denmark.
Two years of study in Denmark fuelled her hopes of seeing change back home. And no sooner upon her return to Thailand she had taken action on such dreams. ''When I returned there were many problems concerning slum eviction. I started working on the Rama IV community, and that's where my land-sharing concept was born,'' said Somsook.
Somsook spearheaded the land-sharing model as an alternative to eviction. The idea was for land owners and the occupants to reach an agreement and share the land for mutual benefit. ''Some might say the residents have the right to stay because they have settled down there, while others think the land owner holds every right. I think compromise is the key, so I proposed that both parties use the land together under a mutual beneficial arrangement.''
Thailand is the first country in the world to adopt this concept. It works particularly well since, according to Somsook, Thais are generally compromising in nature and would rather avoid conflict. This unique concept has solved the problems for the Thep Pratan community, Lat Bua Khao community, Manangkasila community and many more, as well as sparked ideas in Cambodia and India. Somsook's efforts have initiated mutually beneficial arrangements that allow both private land owners and urban poor occupants to satisfy their respective needs without unnecessary clashes.
One thing she has learned from her success is that although she does not completely agree with the government's way, it would be useless to whine. So instead, she invests her time and energy and takes action on things she believes in. ''Of course I was frustrated from time to time, but as long as the people benefit from the result, I am happy. It made me realise that the difficulties surrounding urban poor communities are problems that can be solved if someone is brave enough to break from the usual path.''
And among the many ''somebodys'' to have made a difference to communities in Thailand is, surely, Somsook.
In 2000, the Community Organisations Development Institute (CODI) was established by the Chuan Leekpai administration whose policy on the slum problem was to encourage the non-governmental organisations to work with the government housing development projects for low-income earners. Basic infrastructures were extended to the existing slum communities, particularly electricity, water supply and physical improvements to increase the living standards of the occupants.
From the start, Somsook served Codi as director, guiding the organisation with her belief in people empowerment. (Her two-term tenancy ended earlier this year.)
During her eight-year-long tenure, Codi has helped thousands of slum residents secure housing security through savings funds and community housing projects.
With Bangkok becoming a megacity and other cities in the provinces quickly following its path, the need for the urban poor for housing security grew unabated.
How to tackle the challenge and avoid violent conflicts? Somsook's standpoint remains unchanged, then and now: Respect slum dwellers and give them freedom to manage their own problems.
''To do that, we first have to believe that we are all equal ... with the same integrity and dignity to every fellow human being. Do not think that the less fortunate cannot think for themselves. Codi gives the people a platform to work out their problems and build a network between communities for further assistance. So far, it's been eight years and I think it is a good solution.''
Like any other solution, it is met with controversy. It's a matter of law versus humanity, and Somsook would pick humanity on any given circumstance.
''When people break the one same law over and over again, the question should be 'Is something wrong with this law?' and not with the people. Land and shelter are basic human rights. It is ridiculous that land has become an asset because we all know that land is limited but people are not. In such a demand-over-supply situation, why are we still fooling ourselves that we absolutely and rightfully own the land?''
Arson and violent slum evictions seem to increase with real-estate boom. Somsook thinks the conflicts are not at all necessary. ''We are all human beings, why can't we settle the conflicts in a civilised way? Hiring an attorney or bribing mafias to remove these occupants costs a lot of money. Letting the people have a part of the land would have been of the same cost, or less, and more beneficial for both parties.''
In the presence of rule versus reality, amicable symbiosis should be the best solution, she says, adding that there must be something wrong with the laws if they make a lot of people suffer with no end.
''The law exists for society's well-being and security. It is not just an un-amendable and inflexible piece of paper. The law should protect its people, not hurt them. Why are we forcing everyone to follow the middle-class standard when we can't give everyone a middle-class salary? It's just unfair.''
The first step in tackling ''slum'' problems should be by realising where the potential lies, then maximising it. Somsook says the Thai people are indeed versatile and have high survival skills. All it takes is a platform for them to showcase their qualities.
What Somsook has noticed from her direct contact with the slum communities is the increasing role of women. This, however, is not about women's rights. It's simply the balance of nature, she says. Women are naturally more detailed and careful, and their memories are often oceanic. These qualities are indispensable for any community.
''I think there should be more open public space for women to take part in. Community development is not labour work so it does not depend solely on physical stamina. By adding a feminine touch, a good balance can be achieved.''
Running community savings, for instance. The savings groups are often taken care by women because they are more detailed and women tend to be more protective of the savings, she observes.
According to Somsook, community savings is based largely on the trust system and putting women in charge works because women do not want to break the trust.
This female quality comes to many community rescues after the 2004 tsunami, which devastated many coastal provinces in the South. Taking up leadership roles, the women ran the savings groups, from screening members to deciding on how the funds should be used. These works subsequently brought them more trust, respect and social prestige as well as keeping the community coffer full.
Somsook's long journey in community work does not end with retirement, though. ''I see my retirement not as an ending, but a new beginning of another chapter in my life,'' she said with a smile.
It also brings new opportunities. As soon as she leaves Codi, she will continue to work on the urban poor housing rights by joining the Asian Coalition for Housing Rights in Japan.
Throughout her work life, Somsook has seen success, failure, cooperation, conflicts and numerous changes. The most important weapon to survive in this fast-changing world is the ability to rely on oneself, and an invincible hope. As long as there is hope, she says, there will always be a way out.
''I have worked in this field for over 30 years now, and looking back, I am very satisfied with what I have accomplished, or at least initiated. Economic globalisation and growth-oriented development are essentially fragile while continuing to widen the gap between the rich and the poor.
''But change is possible because people are, and should always be, the centre of development.''

Địa chỉ IP đã được lưu lại
Trang: [1]   Chuyển lên
  In ấn  
 
Chuyển tới:  

Liên hệ Ban quản trị diễn đàn: ASEAN TIMES ONLINE
+84 9 8888 7890 | E-mail: admin@ashui.com
URLs: vnarchitects.ashui.com, vnarchitects.com
© 2008 VNArchitects | Ashui® Corporation
Hỗ trợ bởi MySQL Hỗ trợ bởi PHP Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2005, Simple Machines LLC